tisdag 12 december 2017

För hög dödlighet i stroke- Att ingen verkar veta varför dödligheten är störst i Kalmar län är ett oacceptabelt problem, speciellt när det förhållit sig så under flera år, säger oppositionsrådet Malin Sjölander (M).

Kalmar län har högst dödlighet i stroke i hela Sverige. Länet har legat illa till i dessa mätningar i årtionden, men ser i år ut att ha dragit ifrån ordentligt. Ingen vet varför det förhåller sig så och ingen djupare utredning har gjorts, vilket nu moderaternas oppositionsråd Malin Sjölander kräver ska göras.

 
 
- Varje år drabbas ca 700 personer av stroke i vårt län och trenden är att antalet fall minskas, precis som i landet i övrigt. Men, tittar man på dödligheten är den alldeles för hög här i länet och nu måste det till en strategi, en plan, för hur dödstalen ska sjunka. En ordentlig utredning behövs omgående, menar Malin Sjölander.


Förra året drabbades ca 26500 personer i Sverige av stroke, vilket är färre än tidigare år. Men, det ser olika ut i olika delar av landet med dödligheten. Högst dödlighet har man i Kalmar län och lägst i Västmanland och Stockholm. Kalmar län har haft stora problem i flera decennier. Nu kan det bli ändring på detta.

 
 
- Lite magstarkt är det när man ser att sittande socialdemokratiska majoritet uttalar sig förvånat som om de vore tagna på sängen. De har vetat om detta problem i flera år utan att göra något åt det, vilket inte är annat än skandal!

- Kalmar läns sjukvård kan bli bättre, men det behövs en ny majoritet, anser Malin Sjölander (M).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar