onsdag 1 april 2015

Vilka sjukhus drabbas av neddragningarLandstingets årsredovisning för 2014 är en vacker berättelse om vad som varit och ett bokslut över ett fantastiskt år som passerat. Särskilt om man ska tro den socialdemokratiskt ledda majoriteten.


Vi ska i detta sammanhang inte dröja vid det förflutna och tjata vidare om att landstingets förvaltningar gjorde ett underskott på 112 miljoner, att resultatet på sista raden räddades av pengar från Alliansregeringen, eller om något annat som sticker hål på majoritetens propagandaballong. Vi har istället några frågor till majoriteten om sjukhusvården i framtiden.


Länets tre sjukhus ligger under Hälso- och sjukvårdsförvaltningen som drog över budget med 77 miljoner. Vi har tidigare sett formuleringar om att denna förvaltning ska få bukt med underskottet genom Justering av vårdplatser och personaltäthet i förhållande till riket.

I årsredovisningen läser vi nu att detta ska ske bland annat genom reducering av antalet vårdplatser i länet. Man får läsa rätt noga och länge, men till slut står det där i klartext. Då kommer frågorna som länets invånare förtjänar att få svar på.

På vilka sjukhus tänker majoriteten dra ner på antalet vårdplatser, gäller osthyvelprincipen eller kommer ett enskilt sjukhus drabbas hårdare? Blir det Torsåsborna, Oskarshamnsborna eller Västerviksborna som måste åka längre för att få vård? Vilka kliniker kommer i gengäld drabbas av överbeläggningar?

Vilka patientkategorier tvingas vänta längre på vård, de som behöver cancerbehandling, kirurgi eller är det våra mest sköra äldre som kommer drabbas?

År efter år har vi krävt besked från majoriteten om hur de ska få rätsida på landstingets ekonomi utan att få några svar. Inför varje budget har vi lagt egna förslag som röstats ner. Nu har de rödgrönas skötsel av ekonomin gått så långt att det riskerar att drabba patientsäkerheten och tillgängligheten.

Vi kommer fortsätta att jaga majoriteten på besked: På vilka sjukhus tänker ni minska antalet vårdplatser och vilka typer av vårdplatser handlar det om?


Christer Jonsson (C) Pierre Edström (FP)
Malin Sjölander (M) Gudrun Brunegård (KD)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar