måndag 9 mars 2015

Majoriteten tar inte sitt ansvar i Överum


Läkare Ahmed Mubarik jobbar både i Virserum och Överum. Sedan julen 2014 är han två och en halvtimme i Överum på tisdagar och torsdagar. På Överums hälsocentral finns det idag 1000 personer listade. Läkare Mubarik avtal löper ut till sommaren 2015. Då står alltså dessa 1000 personer utan läkare. De kan väl lista sig i Gamleby? Nej, Gamleby har inte alls den bemanningen som krävs. Även de har fullt och inga bra öppettider. Vart ska då Överumsborna ta vägen? Vilken lista kan de tillhöra? Överumsborna är oroliga. I sommar står de utan läkare.

Ett tydligt citat från en medborgare i Överum, ”Vi i Överum betalar exakt samma skatt som Västervik och har då rätt till samma vård.”

Malin Sjölander (M), Gudrun Brunegård (KD), Christel Alvarsson (C) och Åke Aldman (FP) åkte och besökte ett gäng initiativtagare till ”Överum nu”. Ett möte som majoriteten har tackat nej till. De har gått ihop och samlat in över 1500 namnunderskrifter mot majoriteten om en läkare i Överum. De önskar att läkare Göran Nilsson tar över efter Mubariks. Vilket Göran Nilsson inte verkar vara intresserad av, plus att han har ett kontrakt året ut i Söderköping. Det är inte konkurrensvänligt i detta landsting, säger Göran Nilsson som också dock upp under mötet med ”Överum nu”.

De har själva varit i kontakt med landstingsrådet Jessica Rydell (MP). Hon svarar dem skriftligen på Facebook,
”Ni som känner att Göran Nilsson skulle kunna göra en insats för vården i Överum, ta kontakt med honom och berätta det. Det kanske kan påverka honom att vilja starta på nytt i Överum.”

Vad vill hon säga det detta mail? Att Överumsborna ska ta ansvar för deras vård? Sist vi kikade var det Jessica Rydell som är landstingsråd med ansvar över primärvården. Hon har alltså ett ansvar över hela Kalmar län. Hon tar inte det ansvaret.

Så, vad händer nu? Både alliansen och Överumsborna vill ha svar från majoriteten. Överumsborna känner sig bortglömda och saknar information från majoriteten. De står utan läkare i sommar – det är bråttom nu. Vem bär ansvaret att Överum får en ny läkare till sommaren? Vi ser svaret som mycket enkelt – Majoriteten (S) (MP) (V).

Efter att alliansen träffade ”Överum nu” gick majoriteten ut och meddelade att landstinget tar över Överums hälsocentral.  De säger att det kommer att bemannas med läkare, sjuksköterska och undersköterska två dagar i veckan – efter sommaren. Överum kommer alltså att vara utan läkare under hela sommaren. Är det att ta ansvar? Är det att ta ansvar att bara bemanna en hälsocentral två dagar i veckan? Vi väntar på en mer detaljerad rapport från majoriteten.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar