söndag 22 mars 2015

AnorexiBulimiCenter - Verksamhetsbesök


Malin Sjölander har hälsat på nya AnorexiBulimiCenter (ABC) i Västervik. ABC finns till för barn, ungdomar och vuxna. Hon fick träffa deras enhetschef Margaretha Olsson som visade runt i deras lokaler och berättade om deras nya verksamhet. De öppnade i Västervik hösten 2014 men har funnits i Kalmar sedan 1999.


ABC är väldigt organiserat med många medarbetare och yrkesgrupper,
Läkare
Sjuksköterska
Sjukgymnast
Dietist
Arbetsterapeuter
Medicinska sekreterare
Socionom
Psykologer (tyvärr brist)

Margaretha berättar att de endast har kortare inläggningar, en vecka till max ett par veckor. De försöker att gå över till dagverksamhet så fort som möjligt. De har 20-25 stycken inskrivna i Västervik och runt 300 stycken i Kalmar men ungefär 8000 stycken besök varje år i Kalmar. De vill vara en behandlande enhet som gör de sympatiska bedömningar och tar prover på de inskrivna.

Kalmar och Västerviks båda kliniker har ett mycket bra samarbete med varandra berättar Margaretha. Personalen åker emellan när det behövs förstärkning, t.ex. vid semester, sjukdom och utbildning. I Kalmar har de ett väldigt bra samarbete med skolorna och det kommer även att utvecklas i Västervik. Tyvärr har de brist på psykologer rent generellt, både i Kalmar och i Västervik.


I dagverksamheterna äter de frukost, mellanmål och lunch på ABC, middag äts i hemma. Personalen lägger upp ett kostschema för den enskilde individen. De inskrivna får lära sig mycket om deras kroppar med skrivuppgifter och dyl. De försöker att få de inskrivna att se med ögat istället för vågen och måttband.

De erbjuder även sk intensivvård. Det är ett tio dagars (4+2+2+1+1) program utspritt över ett helt år för hela familjen. Margareta Olsson berättar att det är viktigt att hela familjen är engagerade och medvetna om den inskrivnes tillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar